Cerito Cekak bahasa Jawa (Dolanan Tradisional)










DOLANAN TRADISIONAL















...Yo
prakonco dolanan ning njobo

Padang bulan padange kaya rina

Rembulane e wis awe awe

Ngelingake ojo turu sore sore...

Yo prokonco yo podho mreneo

Rame rame ing kene suko suko

Langite padang sumebyar lintang

Yo podho dolanan sinambi cangkriman










Iku setugel sair lagu tradisional Padang Bulan sing saiki wis ora tau krungu
maneh unine. Opo sing Sampeyan eling saka lagu tradisional kuwi?

Kanggoku kuwi lagu anak anak nalikane aq isih cilik mbiyen, sok sok aq mesam
mesem dewe yen eling jaman aq isih bocah... dolanan karo konco konco lan nyanyi
lagu kuwi.

Rasane lagi wingi ae aq isih dulinan bareng karo konco konco.





Tapi nyatane kuwi kabeh mung kari crito kanggo anak
cucu e awak dhewe. Rasane kabeh koyo di ganteni karo lagu lagu lan dolanan
anyar liyane (woco: zaman saiki). Lagu iki biasane di nyanyikno bareng bareng
karo dolanan ing latar, playon utawa liyane. Opo maneh yen ono padang mbulan,
kabeh podho metu soko ngomah njur dolanan bareng. Bocah lanang biasane njur dho
dolanan Betengan, Patil Lele, Gasing, Nekeran, lan liyo liyane. Njur sing wadon
dulinan Dakon, Bekel, Loncat Tali, Pasar pasaran, Anak anakkan, kadang nyampur
playon bareng karo cah lanang, utowo dulinan bongkar pasang mbuh iku saka
kertas to damen.





Sing tuwo podho ngumpul jagongan lan ngopi utowo
ngedhep telo godhog karo pohong goreng, sok sok ono sing nembang lagu jowo
Sinom utowo mung cangkriman thok ing dhuwur dipan utowo lincak karo nguwasi cah
cah dulinan. Ibu ibu lan mbakyu mbakyu uga ra gelem kalah, kabeh melu njagong,
nggosip dhewe dhewd mbuh opo sing di gagas.




Ono ae nganti rame
kaya pasar...tapi kuwi kabeh nggarai kabeh katon raket lan
nyemanak...nyenengake banget. Bedo banget karo saiki...kabeh podho ngurusi
urusane dhewe2. Lagian jaman saiki papan kanggo dolanan bocah bocah wis do ora
ono, kabeh wis dadi latar gedhe lan gedung2, dadi Mall2, dadi dalanan kendaraan
sing soyo suwe soyo tambah rame ae, tambah nggawe sempit latar.,dadi saiki
bocah2 dulinane yo wis melu ganti, adaptasi karo kahananne saiki..yo dulinan
komputer, play station, tamiya, 4x4 mini, utowo dulinan tumpak tumpakan sing
nang mall...jan buedo banget bocah saiki karo mbiyen...saiki arek2 mung
dijejeli sinetron ora ndidik, la piye iso diarani ndidhik wong isine wong
bengok2 tok lan kekerasan liyane,..oalah ndonya2 piye nasibe bocah2 iki mengko
yo? njur piye ugo nasibe pakaryan jaman mbiyen yo koyo dolanan tradisional
kuwi, lagu lan tembang2 daerah ugo wis ora patiyo krungu. Kiro kiro piye yo
carane supoyo kabeh mau iso paling ora bertahan utowo sik di kenal marang
bocah2, ora mung dadi cerito lan sejarah tok?